<<terug

Ereveld Loenenereveld loenen


Groenendaalseweg 64, Loenen, gem. Apeldoorn (Gelderland)

In 1947 besloot de Nederlandse regering tot de aanleg van een begraafplaats voor Nederlandse oorlogsslachtoffers die in Duitsland waren omgekomen. Dit werd het Ereveld Loenen. In 1949 werd het Ereveld geopend door prinses Wilhelmina.
De inrichting van deze begraafplaats is bijzonder. De graven, aangeduid met liggende stenen, liggen in een bosgebied langs slingerende paden.
Bijna 4000 oorlogsslachtoffers zijn hier begraven. Onder hen gesneuvelde militairen, maar ook burgers: verzetsstrijders, slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling in Duitsland, politieke gevangenen. Ook militairen die omkomen bij VN-vredesoperaties worden hier begraven.

Niet ver van de ingang staan de kapel, een algemeen monument en het Natzweiler gedenkteken.

loenen - de kapel


In de kapel staat een schrijn met 42 gedenkboeken. Daarin staan de namen van ongeveer 125.000 oorlogsslachtoffers die geen bekend graf hebben. Iedere dag wordt een andere bladzijde getoond. Een wandbord in de kapel gedenkt de omgekomen Engelandvaarders.

loenen - de schrijn met gedenkboeken


Midden op de begraafplaats staat het Herdenkingskruis. Niet ver daarvandaan bevindt zich het monument voor de onbekende verzetsstrijders.

loenen - monument onbekende verzetsstrijders


Bij de ingang van de begraafplaats is een documentatiecentrum.